fbpx

️️️️ De Leidse Sleutels – Vooraf en Toe

Wanneer ik restaurant Vooraf en Toe aan de Botermarkt binnenstap, valt het me op hoe licht het is, dat was ooit anders. Een vers interieur, een nieuwe keuken én een andere eigenaar. Een plek waar je de hele dag kunt eten en drinken. Nu ook ‘s avonds. Spannend! Tijd om de sfeer en kaart te proeven.

      

Beau Artist, je kent hem misschien van Bar Lokaal, nam eind vorig jaar het stokje over van voormalig eigenaren Claudine en Hadi. Zijn naam prijkte bovenaan hun lijstje van gewenste opvolgers en zo werd hij benaderd. Beau vertelt: ‘Dat was een eer. De locatie, het pand, de geschiedenis… die combinatie maakte dat ik het wilde doen. Op onze manier weliswaar, maar met dezelfde authentieke sfeer.’ Dat lijkt te zijn gelukt.

De lekkerste kaaskroketten… ooit?
Vooraf en Toe ademt de sfeer van een grand café en bistro. Er wordt ons een witte wijn aangeraden, die naast onze tafel koel wordt gezet. We starten met een mandje desembrood en beurre noisette: een huisgemaakte boter met nootachtige smaak. Het brood is vers en de boter streelt de tong. Wat volgt is een handgemaakte Belgische kaaskroketten duo met peterselie en mayonaise. En hier las ik even een pauze in. Want holy shit…. Dit zijn misschien wel de lekkerste kaaskroketten die ik ooit heb gegeten. Het krokante jasje opent naar een verrukkelijke kaasragout. Ik heb geen idee wat het geheim is, en het personeel verklapt niets, maar ik heb aardig wat kaaskroketten geproefd en zelden zó genoten. Mijn gezelschap vangt mijn ooh’s en aah’s op, maar is te druk met het in rust genieten van haar steak tartare préparé.

      

Het is stil aan tafel
Het tweede glas wordt ingeschonken en de entrecote en zeebaars worden gebracht. De presentatie is uitmuntend. Maar de smaak, daar gaat het om. Ik kan je vertellen; die stelt niet teleur. Mijn zeebaars is de vangst van de dag. De vis is op de huid en in eigen vet gebakken. En dat proef je. Een prikkel van citroen. Ernaast een schaaltje knapperige biologische friet, van niemand anders dan Karels Bio Friet aan de Hogewoerd. Mijn tafelpartner vertelt me dat haar entrecote met verse paddenstoelen roomsaus goed bevalt. Het is even stil aan tafel. Dat is een goed teken. Ook een goed teken: ik ben iemand die regelmatig een snufje zout of peper toevoegt. Het kwam niet eens in me op. De ingrediënten zijn vers en met zorg bij elkaar gebracht. Een rijk smakenpalet zonder poespas. In het restaurant wordt gezellig gekletst. De akoestiek is prettig. Van de dessertkaart kiezen we tot slot de churros met chocoladesaus en de Gâteau au Chocolat de Nancy, een pure chocoladetaart vergezeld door ganache (op de kaart staat genache, maar het is ze vergeven), rood fruit en room. De churros zijn crunchy en perfect op temperatuur. Als je enkel de lauwe, slappe ‘3 oktober churros’ gewend bent, doe jezelf een lol en bestel ze hier als nagerecht. De chocotaart is minder interessant. Ik hoopte op een sterkere cacaosmaak, maar de room overheerst.

Churros      

Op de kaart vind je verder talloze dranken. Van mousserende wijnen tot aan de Spritz. Maar je kunt ook de Seasonal Special bestellen: de Bière Vivante De Sureau, een biologisch blond biertje gefermenteerd met vlierbloesem.

Het personeel vormt de helft van een score
Het mag helder zijn. We hebben heerlijk gegeten. Niets lijkt zonder aandacht de keuken uit te komen. En over aandacht gesproken: het personeel verdient een pluim. Het is duidelijk dat ze de kaart kennen en ze vertellen je graag over de gerechten, dranken en hun eigen favorieten. Met enthousiasme. En dat laatste is fijn. Voor mij persoonlijk vormt het de helft van een score. De prijzen vallen mee. Voor een entrecote betaal je weliswaar iets meer, maar voor de overige hoofdgerechten ben je gemiddeld €20,- kwijt. Je begrijpt het al… Vooraf en Toe krijgt van mij de zeldzame score. Vijf dikke sleutels, stuk voor stuk verdiend. En de belofte om binnenkort te komen ontbijten. Ik ben benieuwd naar de wentelteefjes.

Gastvrijheid: het personeel kan een review maken of breken. Geloof ons, hier wordt ‘ie gemaakt.
Locatie: aan de Botermarkt. Op een steenworp afstand van het Stadhuis.
Sfeer: ongedwongen en comfortabel. Er is geen haast of stress, het voelt ontspannen.
Smaak: eerlijke, lokale en biologische gerechten met aandacht voor presentatie en smaakbeleving.
Prijs: gemiddeld twee tientjes voor een hoofdgerecht. De prijs van de kaaskroketten (tip) is €11,-

Score 5/5:
️️️️️️️️️️️️️️️

Adres: Botermarkt 9, Leiden
Instagram: @voorafentoeleiden
Website: VoorafenToe.nl

Geschreven door: Laila

Nog even dit…
Vooraf en Toe staat bekend als Eet- Drink en Kunstlokaal. Dat betekent dat je hier ook wisselende exposities van bekende en minder bekende kunstenaars zult zien. Eens in de zes weken verandert de collectie. Joosje Bosch helpt Beau hierbij, zij is medeoprichtster van het Leids kunstcollectief Roem en de curator en vormgeefster voor Vooraf en Toe.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.