fbpx

Verslag – Museumnacht 2022

Regenachtig en een tikkie fris. Maar dat mocht de pret niet drukken. De Leidse Museumnacht, dit keer weer in haar bekende fysieke vorm, was een succes. Dertien musea openden hun deuren en gaven bezoekers de unieke kans om hun locatie in een geheel ander (roze) licht te ervaren.

Natuurlijk waren wij aanwezig als vliegende reporters. Op het menu van deze veertiende editie: een bomvol programma bestaande uit evenementen, lezingen, optredens, fotolocaties, workshops, experimenten en meer. Het thema? ‘Déjà Vu’. In tegenstelling tot andere museumnachten in Nederland komt de Leidse Museumnacht tot stand uit een samenwerking van studenten en musea, waaronder Japanmuseum Sieboldhuis, Museum De Lakenhal, Naturalis, Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum Van Oudheden, Museum Volkenkunde, Molenmuseum de Valk en Erfgoed Leiden en Omstreken. Where to begin?

Aurafoto Museum Volkenkunde

We startten de avond bij Museum Volkenkunde. Hier stond meteen de langste rij van de avond, namelijk die voor het vastleggen van je aura. De aura-fotograaf van Colorful People had het er maar druk mee.

Na afloop kregen alle deelnemers hun foto en een auraboekje met uitleg mee. Een leuk aandenken, want we kunnen verklappen: we zagen (of eigenlijk: lazen) veel overeenkomsten. Mijn aura was overwegend blauw en groen. Geen boekje? Google is je beste vriend.

Next up: Rijksmuseum Boerhaave. Wat een drukte! Dit keer een rij voor een foto van je iris, dankzij de vrolijke crew van Oogfoto.nl. Oog in oog met je eh… oog. Mooi. Hij prijkt op mijn koelkast. Verder in het museum: een live ontleding van een dier, in het Anatomisch Theater. Deze replica werd speciaal gebouwd for the occasion. Wij sloegen ‘m even over.

Oogfoto  Oogfoto  Oogfoto  Anatomie

We stapten door voor een bezoekje aan Molen de Valk. Statig badend in roze ontving de molen talloze bezoekers. We namen deel aan de lezing Valse Herinneringen. Cognitief neuropsycholoog David Volgelsang vertelde ons dat herinneringen niet altijd even betrouwbaar zijn. Interessant! Uiteraard klommen we na afloop nog even naar boven voor het prachtige uitzicht. Wat is Leiden toch een plaatje.

Molen de Valk  Lezing Molen de Valk  Uitzicht Molen de Valk  Molen de Valk

We maakten tijd vrij voor het Sieboldhuis. Een Japanse manga tekenaar tekende live je portret in Japanse anime stijl. In de binnentuin werd sushi geserveerd en je mocht Tokyo binnenstappen zonder paspoort. Een VR bril op en hop, je bent er. Als laatste (want de avond kwam ten einde) besloten we ons handschrift te laten lezen. Dat kon bij Erfgoed Leiden. Onderweg ernaartoe pakten we nog een dansvoorstelling mee, betoverend zo op straat, met enkel de straatlantaarns als verlichting. Eenmaal bij de bestemming gearriveerd namen we plaats. Er werd ons gevraagd vier zinnen over de Museumnacht op te schrijven. De analyse die volgde was fascinerend. Een stukje verleden kwam zelfs naar boven, die zag ik niet aankomen.

    Leiden kleurt roze 

Wat een bijzondere avond. Het is duidelijk: Leiden heeft dit gemist. Het was druk, gezellig en leerzaam. En de Museumnacht crew was vrolijk en behulpzaam. Thanks for having us! We zijn er volgend jaar graag weer bij.

Foto’s en tekst: Laila

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.