fbpx

Tip – God op aarde: Keizer Domitianus

Het Rijksmuseum van Oudheden nodigde ons uit om hun nieuwe tentoonstelling te komen bekijken. In God op Aarde: Keizer Domitianus leren we meer over het leven van een uitzonderlijk persoon. De tentoonstelling opende al eerder, maar moest na twee dagen alweer op slot vanwege de toen nieuwe coronamaatregelen. Een lange aanloop, al met al. Gelukkig is de tentoonstelling nu voor het grote publiek beschikbaar.

Het Rijksmuseum van Oudheden haalde van over de hele wereld ruim 275 museumstukken naar Leiden. Zo zijn er stukken uit het Getty Museum, het Metropolitan Museum of Art, en de Vaticaanse- en Capitolijnse Musea. Wat maakte keizer Domitianus zo bijzonder?

Het verhaal dat niet verteld mocht worden
Het verhaal van keizer Domitianus kent vele facetten. Het einde ervan was eigenlijk het begin. Na zijn dood ontving hij namelijk een damnatio memoriae, oftewel: een vervloeking van de nagedachtenis. Dit houdt in dat een persoon als het ware uit de geschiedenis wordt gewist. Er zijn daarom weinig museumstukken over hem te vinden. Het museum is erin geslaagd om het verhaal dat niet verteld mocht worden, te vertellen. Aan de hand van veel unieke artefacten van soms wel 2000 jaar oud. Wie was deze keizer? Hoe leefde hij als kind, veldheer, politicus, geliefde en zelfverklaarde ‘god op aarde’? En als zijn regeerperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium, waarom kwam hij dan toch zo tragisch aan zijn einde?

We willen niet te veel verklappen, maar de reden waarom keizer Domitianus de damnatio memoriae ontving, zit al een beetje in de naam van de expositie. Zijn paranoïde gedrag en onvoorspelbare uitingen hebben hem geen goed gedaan. Wij hebben meer dan genoten van deze tentoonstelling. De sfeer en het rebelse karakter sprak ons erg aan. En de manier waarop je als het ware door het verhaal wandelt, is indrukwekkend.

Wanneer?
God op Aarde: Keizer Domitianus is te zien t/m 22 mei 2022

Waar?
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden

Bestel hier je tickets

 

Geschreven door: Brent

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.