fbpx

Stadstours van Leidengram – Activiteiten Leiden – Dagje weg in Leiden

 

Stad van Ontdekkingen, Sleutelstad, Museumstad en Universiteitsstad. Dit zijn allemaal typeringen van Leiden die kloppen. Leiden heeft vele facetten en is daarom perfect geschikt om zelf te ontdekken. Dit is goed te doen als dagtour te voet, met een fiets of met een step. Een stadstour door Leiden is gegarandeerd een bijzondere ervaring.

 

Leidengram biedt stadstours aan op aanvraag. Wij hebben een groot netwerk in de stad en weten onze weg meer dan goed te vinden. We geloven erin dat voor elke groep een eigen route het beste werkt. Uiteraard zijn er een aantal hoogtepunten die niet te missen zijn, zoals de Burcht, de Koornbrug, de Hooglandse Kerk en het Rapenburg. Maar elke groep is anders, daarom stemmen wij alle tours af. Onze gidsen zijn echte Leidenaren en kunnen veel leuke anekdotes vertellen over Leiden.

 

Zin in een tour door Leiden? Stuur ons een mailtje en we vertellen er graag meer over.

Foto Niels Keekstra

Leiden, de stad die je móet ontdekken!

 

De Sleutelstad is perfect geschikt voor een dagje uit en erg interessant om samen te ontdekken. Leiden bevindt zich midden in de Randstad en is daarom erg goed met de auto en openbaar vervoer te bereiken. Parkeren met de auto is ook geen probleem, er zijn meerdere grote ondergrondse parkeergarages die je eenvoudig toegang geven tot het middeleeuwse stadscentrum.

 

Het centrum van Leiden ligt binnen de Singel. Deze Singel bestaat uit een omheining van water, waarover de diverse wegen en bruggen toegang tot de stad verlenen.

 

Wat te doen in Leiden?

Leiden staat bekend als stad van cultuur en wetenschap. Met de oudste Universiteit van Nederland doet Leiden die naam ook zeker eer aan.  De eeuwenoude universiteitsgebouwen tref je door de hele stad aan. Daarnaast zijn er veel musea die erg de moeite waard zijn. De Pieterskerk en de Hooglandse Kerk staan pontificaal in het centrum van Leiden en mag je zeker ook niet missen. Verder zijn er de bijzondere grachten, zoals de Oude Rijn en de Nieuwe Rijn, de Oude Vest, de Herengracht en natuurlijk het Koninklijke Rapenburg. Naast deze grachten is een gratis bezoek aan De Burcht en de Koornburg ook een absolute aanrader.

 

Kerken

Leiden heeft ongeveer 27 kerken waarvan de Hooglandse Kerk en de Pieterskerk de meest bekende zijn. De Hooglandse Kerk tref je aan vlak naast de Oude Rijn op steenworpafstand van de Koornbrug en de Burcht. Deze kerk heeft als credo: “Midden in de samenleving”. En gezien zijn locatie is dit ook helemaal waar. Niemand minder dan Rembrandt oefende hier met het schilderen van licht. Maak je een bezoek aan deze imposante kerk? Vergeet dan niet te zoeken naar de fundamenten die nooit gebruikt zijn om de kerk verder op te bouwen.

 

De Pieterskerk staat vlak naast het Rapenburg en heeft een prachtig eigen plein, het Pieterskerkplein. In de zomermaanden worden hier diverse evenementen georganiseerd. Leiden dankt zijn bijnaam “De Sleutelstad” van deze bijzondere kerk. Dit is namelijk te herleiden van Sint-Pieter (Petrus), de schutspatroon van deze kerk en daarmee ook beschermheilige van de stad. Het stadswapen en de vlag van Leiden vertonen daarom twee gekruiste sleutels. De Pieterskerk is een stadicoon en prachtig om te bezoeken.

 

Grachten

Met meer dan 28 kilometer aan waterwegen is Leiden, op Amsterdam na, de stad met de meeste waterwegen in Nederland. Met 88 bruggen is het een waar spektakel om je over te begeven.

 

Welke grachten mag je absoluut niet missen?

 

De Oude Rijn en de Nieuwe Rijn zijn de meest centrale grachten van Leiden. Het is daar waar de Rijn weer samenkomt. De Oude Rijn is ook de plek waar de zaterdag- en woensdagmarkten staan. Geniet hier ook van de vele terrasjes en cafés. De Oude Vest is een paralelgracht met veel authentieke panden die de tands des tijds hebben doorstaan. Het is een minder beroemde gracht, maar ook zeker de moeite waard. Iets verder uit het centrale gebied ligt de Herengracht. Hier staat een van de oudste grachtenpanden van Leiden, met de beroemde klapluikjes.

 

Ten slotte kan het beroemde en Koninklijke Rapenburg niet ontbreken aan een bezoek aan Leiden. Het is hier waar de Universiteit zijn oorsprong vond en waar meerdere prinsen en prinsessen woonden tijdens hun studie. Prins Willem-Alexander woonde op nummer 116 en koningin Beatrix op nummer 45. Een bekende scene uit de Nederlandse oorlogsfilm Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven werd opgenomen op het balkon Rapenburg 56. Ooit was het Rapenburg de grootste gracht van Nederland, maar heeft nooit zijn allure verloren.

 

Musea

Met meer dan 13 musea is Leiden een echte museumstad. Bekende musea zijn natuurlijk het Naturalis, De Lakenhal, Museum Volkenkunde en het Rijksmuseum van Oudheden. Maar ben je wel eens in Rijksmuseum Boerhave geweest? Dit museum was European Museum of the year in 2019. Minder bekend zijn ook Het Siebolthuis en het Leids Wevershuis, maar ook meer dan de moeite waard.

 

Overige bezienswaardigheden

Leiden laat je verrassen en heeft vele plekken die bijzonder zijn.

 

De Burcht

De vestiging waar de gehele bevolking tijdens de 80 Jarige oorlog in heeft gescholen. Ook de plek waar het Leids Ontzet heeft plaatsgevonden, wat nog jaarlijks op 3 oktober wordt gevierd. De Burcht ligt midden in het centrum en is gratis te bezoeken. Een bijzonder historische plek met die je eeuwen terug in de tijd doet gaan. De flinke trap na de ingang is de moeite waard, want het uitzicht en de sfeer vanaf de Burcht zijn onbeschrijfelijk.

 

De Koornbrug

Een echte eye-catcher, midden in het hart van Leiden. Deze brug was oorspronkelijk een opslag en droogruimte voor koren die vanuit buiten de stad werd aangeleverd. De Koornbrug heeft een bijzondere constructie, pal boven het water van de Nieuwe Rijn. Tegenwoordig wordt deze unieke brug gebruikt als podium tijdens de Lakenfeesten, 3 oktober en natuurlijk de Leidse markt.

 

Winkelgebieden

Leiden heeft 6 verschillende winkelgebieden waar je te voet, of per step, goed doorheen kan.

  • De Beestenmarkt
  • De Haarlemmerstraat
  • De Nieuwe Rijn
  • De Breestraat
  • Het Pieterskwartier
  • De Doezastraat
  • Stationsgebied

 

Universiteitsgebouwen

Als echte Universiteitsstad heeft Leiden vele prachtige academische gebouwen die je niet mag missen. Het Academiegebouw op het Rapenburg is hier wel echt de vaandeldrager van. Dit eeuwenoude gebouw staat prominent op het Rapenburg en is goed te bereiken via de Nonnenbrug. Verder zijn de gebouwen op het Gravensteen en het P.J. Vethgebouw ook prachtig om te zien.

 

De Hortus Botanicus

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Al in 1590 is deze tuin aangelegd en over de eeuwen heeft uitgebreid.   Bezoekers kunnen hier terecht voor een rustgevende wandeling; onderzoekers uit de hele wereld komen hier om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie van de Hortus.

 

De Oude Sterrenwacht

De Oude Sterrewacht van Leiden is de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld. Dit historische monument speelt nog altijd een educatieve rol voor de Universiteit en de stad Leiden. Niet alleen huidige studenten komen hier nog, maar in het verleden heeft Albert Einstein hier vele uren doorgebracht.

 

Hofjes

Vaak verstopt en niet altijd bekend bij het grote publiek, maar Leiden heeft maar liefst 35 hofjes. Deze bijzondere plekjes hebben een serene sfeer en geven een onverwachtse rust, midden in het drukke stadscentrum. Bezoek het Meermanshofje, of de oudste van allemaal, het Jeruzalemhof.

Zin in een tour door Leiden? Stuur ons een mailtje en we vertellen er graag meer over.