fbpx

Stadstours van Leidengram – Activiteiten Leiden – Dagje weg in Leiden
Stad van Ontdekkingen, Sleutelstad, Museumstad en Universiteitsstad. Dit zijn terechte typeringen van onze stad. Leiden heeft veel te vertellen en is daarom perfect geschikt om zelf te ontdekken. Dit kan te voet, op een fiets of step. Een stadstour door Leiden is gegarandeerd een bijzondere ervaring.

 

Leiden is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de middeleeuwen groeide Leiden uit tot een belangrijke stad vanwege haar strategische ligging aan de Oude Rijn en als centrum van de lakenhandel. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Leiden een belangrijke rol in de opstand tegen de Spaanse overheersing. Het beleg van Leiden duurde van 1573 tot 1574 en leidde tot de bekende uitdeling van haring en wittebrood toen de stad eindelijk werd ontzet.

 

In de 17e eeuw ontwikkelde Leiden zich tot een belangrijk centrum van wetenschap en cultuur. De Universiteit Leiden werd opgericht in 1575 en heeft een rijke geschiedenis met beroemde alumni zoals Rembrandt, Jan Steen en Johan Rudolph Thorbecke. Leiden was ook de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder en kunstenaar Rembrandt van Rijn.

 

Tegenwoordig is Leiden een bruisende stad met een mooie mix van oude en nieuwe gebouwen, prachtige grachten, gezellige winkelstraten en een breed scala aan culturele en historische bezienswaardigheden. Er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken in deze prachtige stad.

 

Wil je meer weten over de geschiedenis van Leiden?

 

Leidengram biedt stadstours aan op aanvraag
Wij hebben een groot netwerk in de stad en weten onze weg zeer goed te vinden. We geloven dat voor elke groep een ‘eigen route’ het beste werkt. Uiteraard zijn er de hoogtepunten die je niet mag missen, zoals de Burcht, de Koornbrug, de Hooglandse Kerk en het Rapenburg. Maar elke groep is anders en dus is elke tour op maat. Onze gidsen zijn échte Leidenaren en kunnen veel moois vertellen over Leiden.

 

Zin in een tour door Leiden?
Stuur ons een mailtje en we vertellen je graag meer.

Foto Niels Keekstra

Leiden, de stad die je móet ontdekken
De Sleutelstad is perfect geschikt voor een dagje uit en interessant om samen te ontdekken. Leiden bevindt zich midden in de Randstad en is daarom prima bereikbaar, zowel via het OV als met de auto. Parkeren geen probleem, er zijn meerdere grote ondergrondse parkeergarages die je eenvoudig toegang geven tot het middeleeuwse stadscentrum. Het centrum van Leiden ligt binnen de Singel. Deze Singel bestaat uit een omheining van water, waarover de diverse wegen en bruggen toegang tot de stad verlenen.

 

Wat zijn de grootste bezienswaardigheden in Leiden?
Leiden staat bekend als de stad van cultuur en wetenschap. Met de oudste Universiteit van Nederland doet Leiden die naam eer aan.  De eeuwenoude universiteitsgebouwen, historische kerken, vele musea en de bijzondere grachten, zoals de Oude Rijn en de Nieuwe Rijn, tref je aan in de binnenstad. Een bezoekje waard. Ook De Burcht en de Koornburg zijn tips om te bekijken.

 

Kerken
Leiden heeft ongeveer 27 kerken waarvan de Hooglandse Kerk en de Pieterskerk de meest bekende zijn. De Hooglandse Kerk tref je aan vlak naast de Oude Rijn op steenworpafstand van de Koornbrug en de Burcht. Deze kerk heeft als credo: Midden in de samenleving. En gezien de locatie is dit helemaal waar. Niemand minder dan Rembrandt oefende hier met het schilderen van licht. De Pieterskerk staat vlak naast het Rapenburg en heeft een prachtig eigen plein, het Pieterskerkplein. In de zomermaanden worden hier diverse evenementen georganiseerd. Leiden dankt de bijnaam Sleutelstad aan deze bijzondere kerk. Deze is namelijk te herleiden van Sint-Pieter (Petrus), de schutspatroon van deze kerk en daarmee ook beschermheilige van de stad. Het stadswapen en de vlag van Leiden vertonen daarom twee gekruiste sleutels. De Pieterskerk is een centraal gelegen icoon.

 

Grachten
Met meer dan 28 kilometer aan waterwegen is Leiden, op Amsterdam na, de stad met de meeste waterwegen in Nederland. Met 88 bruggen een waar spektakel om te zien. De Oude Rijn en de Nieuwe Rijn zijn de meest centrale grachten van Leiden. Het is daar waar de Rijn weer samenkomt. De Oude Rijn is ook de plek waar je de zaterdag- en woensdagmarkten vindt. Geniet hier van de vele terrasjes en cafés. Ook het beroemde en Koninklijke Rapenburg mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan de stad. Het is hier waar de Universiteit zijn oorsprong vond en waar meerdere prinsen en prinsessen woonden tijdens hun studie. Prins Willem-Alexander woonde op nummer 116 en koningin Beatrix op nummer 45. Een bekend fragment uit de Nederlandse oorlogsfilm Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven werd opgenomen op het balkon van de Rapenburg 56.

 

Musea
Met meer dan 13 musea is Leiden een echte museumstad. Bekende musea zijn onder andere het Naturalis, De Lakenhal, Museum Volkenkunde en het Rijksmuseum van Oudheden. Minder bekend zijn bijvoorbeeld Het Sieboldhuis, Rijksmuseum Boerhaave en het Leids Wevershuis. Desondanks zeer de moeite waard.

 

De Burcht
De plek waar het Leids Ontzet heeft plaatsgevonden. Dit wordt jaarlijks op 3 oktober groots gevierd. De Burcht ligt midden in het centrum en is gratis te bezoeken. Het uitzicht en de sfeer zijn onbeschrijfelijk.

 

De Koornbrug
Een echte eye-catcher, midden in het hart van Leiden. Deze brug was oorspronkelijk een opslag en droogruimte voor koren die vanuit buiten de stad werd aangeleverd. De Koornbrug heeft een bijzondere constructie, pal boven het water van de Nieuwe Rijn.

 

Winkelgebieden
Leiden heeft zes winkelgebieden:

  • De Beestenmarkt
  • De Haarlemmerstraat
  • De Nieuwe Rijn
  • De Breestraat
  • Het Pieterskwartier
  • De Doezastraat
  • Stationsgebied

 

Universiteitsgebouwen
Als echte Universiteitsstad heeft Leiden vele prachtige academische gebouwen die je niet mag missen. Het Academiegebouw op het Rapenburg is hier de vaandeldrager van. Dit eeuwenoude gebouw staat prominent op het Rapenburg en is goed te bereiken via de Nonnenbrug.

 

Hortus Botanicus
Dit is de oudste botanische tuin van Nederland. In 1590 werd deze tuin aangelegd en is over de eeuwen uitgebreid. Bezoekers kunnen hier terecht voor een ontspannen wandeling en je kunt er heerlijk lunchen op het terras. Onderzoekers uit de hele wereld komen hier op werkbezoek.

 

De Oude Sterrenwacht
De Oude Sterrewacht van Leiden is de oudste -nog bestaande- universitaire sterrenwacht ter wereld. Dit historische monument speelt nog altijd een educatieve rol binnen de Universiteit en de stad Leiden. In het verleden heeft Albert Einstein hier vele uren doorgebracht.

 

Hofjes
Vaak verstopt en niet altijd bekend bij het grote publiek, maar Leiden heeft maar liefst 35 hofjes. Deze bijzondere plekjes vormen een oase van rust  in het drukke stadscentrum. Bezoek het Meermanshofje eens. Of de oudste: het Jeruzalemhof.

Stuur ons een mailtje en we vertellen je graag meer.