Leiden, de stad die je móet ontdekken
De Sleutelstad is perfect geschikt voor een dagje uit en interessant om samen te ontdekken. Leiden bevindt zich midden in de Randstad en is daarom prima bereikbaar, zowel via het OV als met de auto. Parkeren geen probleem, er zijn meerdere grote ondergrondse parkeergarages die je eenvoudig toegang geven tot het middeleeuwse stadscentrum. Het centrum van Leiden ligt binnen de Singel. Deze Singel bestaat uit een omheining van water, waarover de diverse wegen en bruggen toegang tot de stad verlenen.
Wat zijn de grootste bezienswaardigheden in Leiden?
Leiden staat bekend als de stad van cultuur en wetenschap. Met de oudste Universiteit van Nederland doet Leiden die naam eer aan. De eeuwenoude universiteitsgebouwen, historische kerken, vele musea en de bijzondere grachten, zoals de Oude Rijn en de Nieuwe Rijn, tref je aan in de binnenstad. Een bezoekje waard. Ook De Burcht en de Koornburg zijn tips om te bekijken.
Kerken
Leiden heeft ongeveer 27 kerken waarvan de Hooglandse Kerk en de Pieterskerk de meest bekende zijn. De Hooglandse Kerk tref je aan vlak naast de Oude Rijn op steenworpafstand van de Koornbrug en de Burcht. Deze kerk heeft als credo: Midden in de samenleving. En gezien de locatie is dit helemaal waar. Niemand minder dan Rembrandt oefende hier met het schilderen van licht. De Pieterskerk staat vlak naast het Rapenburg en heeft een prachtig eigen plein, het Pieterskerkplein. In de zomermaanden worden hier diverse evenementen georganiseerd. Leiden dankt de bijnaam Sleutelstad aan deze bijzondere kerk. Deze is namelijk te herleiden van Sint-Pieter (Petrus), de schutspatroon van deze kerk en daarmee ook beschermheilige van de stad. Het stadswapen en de vlag van Leiden vertonen daarom twee gekruiste sleutels. De Pieterskerk is een centraal gelegen icoon.
Grachten
Met meer dan 28 kilometer aan waterwegen is Leiden, op Amsterdam na, de stad met de meeste waterwegen in Nederland. Met 88 bruggen een waar spektakel om te zien. De Oude Rijn en de Nieuwe Rijn zijn de meest centrale grachten van Leiden. Het is daar waar de Rijn weer samenkomt. De Oude Rijn is ook de plek waar je de zaterdag- en woensdagmarkten vindt. Geniet hier van de vele terrasjes en cafés. Ook het beroemde en Koninklijke Rapenburg mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan de stad. Het is hier waar de Universiteit zijn oorsprong vond en waar meerdere prinsen en prinsessen woonden tijdens hun studie. Prins Willem-Alexander woonde op nummer 116 en koningin Beatrix op nummer 45. Een bekend fragment uit de Nederlandse oorlogsfilm Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven werd opgenomen op het balkon van de Rapenburg 56.
Musea
Met meer dan 13 musea is Leiden een echte museumstad. Bekende musea zijn onder andere het Naturalis, De Lakenhal, Museum Volkenkunde en het Rijksmuseum van Oudheden. Minder bekend zijn bijvoorbeeld Het Sieboldhuis, Rijksmuseum Boerhaave en het Leids Wevershuis. Desondanks zeer de moeite waard.
De Burcht
De plek waar het Leids Ontzet heeft plaatsgevonden. Dit wordt jaarlijks op 3 oktober groots gevierd. De Burcht ligt midden in het centrum en is gratis te bezoeken. Het uitzicht en de sfeer zijn onbeschrijfelijk.
De Koornbrug
Een echte eye-catcher, midden in het hart van Leiden. Deze brug was oorspronkelijk een opslag en droogruimte voor koren die vanuit buiten de stad werd aangeleverd. De Koornbrug heeft een bijzondere constructie, pal boven het water van de Nieuwe Rijn.
Winkelgebieden
Leiden heeft zes winkelgebieden:
- De Beestenmarkt
- De Haarlemmerstraat
- De Nieuwe Rijn
- De Breestraat
- Het Pieterskwartier
- De Doezastraat
- Stationsgebied
Universiteitsgebouwen
Als echte Universiteitsstad heeft Leiden vele prachtige academische gebouwen die je niet mag missen. Het Academiegebouw op het Rapenburg is hier de vaandeldrager van. Dit eeuwenoude gebouw staat prominent op het Rapenburg en is goed te bereiken via de Nonnenbrug.
Hortus Botanicus
Dit is de oudste botanische tuin van Nederland. In 1590 werd deze tuin aangelegd en is over de eeuwen uitgebreid. Bezoekers kunnen hier terecht voor een ontspannen wandeling en je kunt er heerlijk lunchen op het terras. Onderzoekers uit de hele wereld komen hier op werkbezoek.
De Oude Sterrenwacht
De Oude Sterrewacht van Leiden is de oudste -nog bestaande- universitaire sterrenwacht ter wereld. Dit historische monument speelt nog altijd een educatieve rol binnen de Universiteit en de stad Leiden. In het verleden heeft Albert Einstein hier vele uren doorgebracht.
Hofjes
Vaak verstopt en niet altijd bekend bij het grote publiek, maar Leiden heeft maar liefst 35 hofjes. Deze bijzondere plekjes vormen een oase van rust in het drukke stadscentrum. Bezoek het Meermanshofje eens. Of de oudste: het Jeruzalemhof.