fbpx

Leidengrammy’s – Awards van concept tot realiteit

“Brent, is het niet leuk dit van een Leidse boom te maken?”. Dit was een van de vele te gekke ideeën van Rein Aardse van het Open Design Centrum in Leiden. Een Leidengrammy, wat is dat nou? Dit is een vraag die ik me goed kan voorstellen. Ik leg het je graag uit.

 

Leidengram is uitgegroeid tot een platform met meer dan 24.000 followers. Een community gevoed door de liefde voor de stad Leiden, prachtige foto’s en alles wat deze stad mooier en leuker maakt. Inmiddels zijn er veel partijen als partner van Leidengram toegetreden (bekijk ze hier). In een wereld waarin alles digitaal en vluchtig is, voelde ik de behoefte om iets tastbaars te ontwikkelen als blijk van waardering.

IMG_5001
IMG_9946

Rein Aardse van het Open Design Centrum Leiden heeft dit kleine idee, tot een groot plan gemaakt. Ik vertelde hem voorzichtig over het idee om een soort “award” te ontwikkelen, die ik wilde uitreiken op geschikte momenten, aan geschikte personen. Rein begreep mijn gevoel gelijk en voegde aan alle kanten dingen toe. Zoals de naam Leidengrammy’s, en het feit dat deze bijzondere stukken van een Leidse gevallen boom gemaakt moesten worden.

 

Rein is een vakman, die op de Citrusweg 8 in Leiden zijn houtbewerkingsbedrijf heeft gevestigd. Vanuit deze plek freest, schaaft, boort, schuurt, lakt, snijdt en ontwerpt hij bijzondere houten stukken. Zo ook Leidengrammy’s. Hoe maak je een Leidengrammy? Lees snel verder…

“Een Leidse Award moet van een Leidse boom gemaakt worden.” En zo werden er 2 dikke planken gezaagd, van een gevallen Leidse Iep uit de, jawel, Leidse Hout. De planken hadden de perfecte dikte om verder verwerkt te worden. Nadat Rein het ontwerp maakte, is deze op de planken geschetst. “Zo moet het wel lukken denk ik.”

IMG_3310
IMG_3317
IMG_3332
IMG_4915
IMG_3339
IMG_3336

Nadat de ontwerpen gemaakt waren en de schetsen op het hout stonden, was het tijd om deze met een computer gestuurde frees uit de plank te vrezen. Met nauwkeurige precisie wordt het ontwerp uit het hout gehaald door dit grote apparaat. Houtsnippers vliegen in het rond en de geur van “vers” hout walmt door de werkruimte van Rein. “Deze geur hangt hier wel vaker”.

De duivel zit hem in de details. En dat is te zien als Rein de Leidengrammy’s afwerkt. Deze worden zorgvuldig geschuurd, zodat de randjes van de award mooi zacht en rond zijn. Daarna worden ze aandachtig op hun sokkel geplaatst. En al laatste worden ze in een blanke lak gezet, zodat de houtnerven mooi tot hun recht komen.

IMG_4962
IMG_4992
IMG_4998

Wil jij iemand nomineren voor een Leidengrammy?

Deze handgemaakte Leidse awards worden uitgereikt aan personen en organisaties die een betekenisvolle rol voor Leiden hebben. We danken ze hiermee voor het feit dat ze de stad een stukje beter, mooier of gezelliger maken. Mail jouw nominatie naar info@leidengram.nl. De awards worden met enige regelmatigheid uitgereikt.

 

Wil jij ook een eigen award, beeld, logo of andere ander opmerkelijk houten stuk laten maken?

Neem dan zeker contact op met Rein Aardse.

Open Design Centrum Leiden.

Atelier en Showroom

Citrusweg 8 2321 KD Leiden

Tel. 071-785 39 37 / 06-417 55 22 4

E-mail rein@opendesigncentrum.nl

IMG_9955