fbpx

De Leidse Sleutels – Leidsche Koek

Het is spekglad en koud buiten, wanneer ik arriveer bij Leidse Koek aan de Blauwpoortshaven. Maar de roze explosie en de geur van verse koeken heeft een instant verwarmend effect. De vrolijke medewerkers – niet te missen in roze pak – schenken een cappuccino voor me in. Niet lang daarna wandelt de eigenaar binnen.

      

Leidsche Koek is nog geen twee maanden open. Al zou je dat niet zeggen, volgens Olivier. Hij is nog maar 19 jaar en nu al succesvol ondernemer. ‘Het loopt heel goed, mensen weten ons te vinden en momenteel leveren we veel doosjes en blikken als kerstgeschenken aan bedrijven, binnen en buiten Leiden. We merken ook, mede door Instagram, dat veel klanten van buiten de regio speciaal naar Leiden komen om iets bij ons te kopen. Dat is superleuk om te zien.’ De locatie is bijzonder, zo op het water. Veel Leidenaren kennen de winkel als de ‘bloemenboot’. Die zaak heet nu Stadstuin de Bloemenpoort en is verhuisd naar de Zijlpoort. Toch vind je nog sporen in de Blauwpoortshaven. De eigenaren verkopen namelijk een selectie aan bloemcreaties en home artikelen bij Leidsche Koek en bestelde boeketten kunnen hier worden afgehaald.

      

Leiden verdient een eigen koek
Wat inspireerde Olivier? ‘In Amsterdam is een soortgelijke shop te vinden (Van Stapele, red.) en deze is succesvol door eenvoud. Wij vonden dat Leiden ook een eigen, herkenbare koek verdient. Geen fratsen, wel lekker. We hebben een mooie smaak ontwikkeld. Het logo bestaat uit de bekende sleutels en in principe zijn er twee varianten: de lichte koek met Belgische melkchocolade vulling en de chocolade koek met witte chocolade vulling. Alles zonder toegevoegde geur-, kleur en smaakstoffen. Ieder uur wegen en bakken we de koeken vers, zodat klanten ze zelfs warm kunnen proeven. In de toekomst willen we experimenteren met unieke, limited edition smaken. Denk bijvoorbeeld aan frambozen of Red Velvet voor Valentijnsdag. Niets staat vast, op dit moment focussen we nog even op wat we hebben.’ En heeft hij nog andere plannen op het gebied van ondernemen? ‘Het lijkt me tof om uiteindelijk een tweede vestiging te openen. Dat zie ik wel voor me. En ik wil me in de toekomst bezighouden met mijn eigen kledinglijn. Maar dat is voor later. Nu is Leidsche Koek aan de beurt.’

      

Hart op de juiste plek
Terwijl ik Olivier spreek, lopen geregeld vaste klanten de zaak binnen. Hij kent ze bij naam en maakt met iedereen praatje. Vlak voor ons gesprek gleed een stuk verderop een oudere dame uit. De hulpdiensten moesten worden gebeld. Olivier liep naar haar toe, bracht haar een deken en ze kreeg een kop warme thee. Ik voorspel een mooie toekomst voor Leidsche Koek, want zoals altijd bij ondernemen begint het met een droom en het hart op de juiste plek. Dat én je product moet goed zijn. En eerlijk is eerlijk, dat ontbreekt nog aan dit artikel. Het is en blijft een review, immers. Ik krijg een blik koek mee naar huis en nog diezelfde avond test ik ze met een vriendin.

Hap, slik, weg
Handig is dat je een uitgebreide bijsluiter ontvangt met tips voor het opwarmen en bewaren. Grappig: je kunt de koeken ook op je radiator opwarmen (wel even een folietje erom). Het blik is prachtig: wat een tof logo. En de kleur, daar word je toch meteen vrolijk van? De eerste koek is de lichte variant. We halen ‘m na 2 minuten uit een voorverwarmde oven. Voor een krokant randje laat je de koek 4 minuten afkoelen voordat je toeslaat. De koek is inderdaad knapperig, en de binnenkant is exact zoals gehoopt: smeuïg. Ik vind de combinatie van de koek met de rijke melkchocolade lekker, maar ik mis een extra snufje zoet. De koekdeeg is vrij eenvoudig en qua smaak moet je het daarom meer hebben van de binnenkant. Een chocolate chip door het deeg of laagje choco erop zou ‘m voor mij persoonlijk interessanter maken. De tweede koek echter, is een baas. De combinatie van de donkere chocolade met de warme, witte choco binnenin werkt uitstekend. Hap, slik, weg. Duidelijk mijn favoriet. Doe jezelf of een ander koek cadeau en loop even binnen, nog op de valreep voor kerst.

Gastvrijheid: het personeel is vriendelijk en je kunt er terecht voor een snelle thee of koffie.
Locatie: Blauwpoortshaven 7
Sfeer: heerlijk zweven op een roze wolk: ik word blij van deze kleur.
Smaak: lekker en vers! Ik ben heel benieuwd naar eventuele toekomstige smaken.
Prijs: voor een losse koek betaal je €2,- en voor een doosje met 6 reken je €10,- af. Maar leuker is natuurlijk het roze blik. Gevuld met 12 koeken krijg je deze voor €25,- mee, een fijn geschenk voor de feestdagen of een verjaardag. Tof is dat je voor een speciale prijs ditzelfde blik ook weer kunt laten vullen. En wil je enkel een blik (zonder inhoud: weet je het zeker?) aanschaffen, dan koop je deze voor €5,-.

Score 3/5:
️️️️️️️️️️️️️️️

Adres: Blauwpoortshaven 7
Instagram: @LeidscheKoek
Website: Leidsche Koek

Geschreven door: Laila

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.