fbpx

️ De Leidse Sleutels – Meet MIE & Proeverij

Maria Catharina Swanenburg (1839-1915), staat bekend als Goeie Mie, de grootste seriemoordenares uit de Nederlandse geschiedenis. Tussen circa 1864 en 1883 vermoordde ze tientallen familieleden en buurtgenoten met arsenicum. Pas in december 1883 kwamen haar misdaden aan het licht. Josine Heijnen is het brein achter Goeie Mie Gin. Gefascineerd door het verhaal en met een achtergrond in geschiedenis, kwam ze op het idee om een biologische gin op de markt te brengen. Zo ontstond de samenwerking met distilleerder Frans Erdmann en het brouwsel Goeie Mie Gin. In 2021 heeft Josine hier een ervaring aan toegevoegd. In de Wijnzaal van Hotel Nieuw Minerva aan de Boommarkt is Het Tuchthuis als pop-up neergestreken.

Goeie Mie Gin   Goeie Mie Gin

We worden ontvangen door Su San voor onze Meet MIE & Proeverij. Op het menu: een stukje storytelling en gin. Veel gin. We komen binnen in de shop/lounge. Deze is gezellig en kleurrijk ingericht. Het interieur van Het Tuchthuis liegt er niet om: het markante gezicht van de moordenares is overal aanwezig. We nemen plaats op de bank en Su San schenkt ons alvast een glaasje Gin Tonic in. Een giftig goede binnenkomer.

      

Have a drink with mie
Goeie Mie Gin wordt gestookt met 9 botanicals in een koperen pot still: vlierbessen, appel, kaneel, citrus, vlierbloesem, jeneverbes (dit zorgt voor de blauwe kleur), kardemom, Sint Janskruid en koriander. De smaak is fris, zacht en doet me denken aan komkommer. Voor de verpakking is gekozen voor een retro apothekersfles. Ik ben onder de indruk van het logo, de slogan (Have a Drink with Mie) en de algehele marketing. Hier is over nagedacht. Chapeau!

Su San is nu zo’n drie maanden werkzaam bij de Goeie Mie crew. Het enthousiasme van de geneeskundestudent en ginfluencer is aanstekelijk. Je merkt dat ze dit graag doet en ze neemt ruim de tijd voor je vragen. Ook het distilleerproces wordt haarfijn uitgelegd en ondertussen proeven we drie merken gin om het verschil tastbaar te maken. Ontzettend interessant. We zijn vandaag met z’n tweeën, maar ik kan me voorstellen dat dit ook een leuke groepsactiviteit is.

      

Tot slot mogen we van een heerlijke cocktail genieten, gemengd naar wens. Wat zoutjes erbij. Proost! We hebben het horeca-gevoel gemist. Bezoek Goeie Mie voor een story & tasting experience of de masterclass ‘distilleer je eigen gin’! Online vind je alle beschikbare data. De gin zelf is zowel in Het Tuchthuis (solo of in cadeaupakketjes) te koop, als in de webshop en bij diverse verkooppunten.

We hebben veel geleerd, lekker gedronken en het gezellig gehad. Tip: leg een bodempje vooraf, want die 40% hakt er aardig in. En Goeie Mie? Die spookt nog lekker na. Confessie: ik heb haar biografie besteld…

Gastvrijheid: een 10 voor gastvrijheid, we voelden ons welkom en de huiskamersfeer is comfy.
Locatie: midden in het centrum en toch rustig gelegen, aan het water.
Sfeer: warm en uniek, het blauw van de gin komt overal terug en de combi ‘huiskamer meets bar’ is geweldig.
Smaak: je moet ervan houden, but we love gin! En dat voelde ik ook op de terugweg…
Prijs: €21,50 inclusief gin.

Score 4/5: ️️️️
Adres: Boommarkt 23, Leiden
Instagram: @goeiemiegin
Website: Goeiemiegin.com

 

Geschreven door: Laila

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.