fbpx

️ De Leidse Sleutels – Spooktocht in Leiden

Spooktocht in Leiden? Ja, je leest het goed. Op uitnodiging van Leidenaar en mysterieuze gids Ben Ruwgans doken wij een avond in de geschiedenis van Leiden. In dit geval, de geschiedenis met een donker randje. Nu moet ik je verklappen, en mijn vrienden weten dit inmiddels, ik (Laila) ben fan van het horrorgenre. Enge verhalen en legendes heb ik altijd interessant gevonden. Combineer dit met mijn liefde voor Leiden, wandelen én historie, en je hebt mijn aandacht. Maar voor hoelang?

Spooktocht in Leiden Spooktocht in Leiden Spooktocht in Leiden

Lang! Spooktocht in Leiden runt zijn derde seizoen en is geboren uit liefde. Dat hoor en voel je. Want dit is niet zomaar een gids die plukjes informatie deelt. Nee, dit is een gids die je het visueel doet beleven. We verzamelden bij Molen de Put.  Het was een koele avond, na een enigszins stormachtige dag, dus de paraplu kwam mee. Al gauw was daar Ben, inclusief hoge hoed en lantaarn. En daar kwamen de verhalen…

Zo liepen we langs het Galgewater, waar ooit de lichamen van terechtgestelde mannen en vrouwen aan de galg werden opgehangen. Een link naar de Lakenfeesten werd hier op interessante wijze gelegd. De gids vertelde ons spannende details over Goeie Mie en haar slinkse werkwijze en we bezochten het Gravensteen, waar de laatste executie werd voltrokken in 1856: het beruchte verhaal van Adrianus Blom die een gruwelijke misdaad had begaan. Rembrandt van Rijn bleek nogal kattig… En wat heeft Albert Einstein te maken met de soms sinistere geschiedenis van Leiden?

Wat is waar? Tja. Dat is de vraag en de tocht laat dit op kostelijke wijze aan de deelnemers over. Moet je het met een korreltje zout nemen? Natuurlijk. Maar… alle verhalen zijn geïnspireerd op de waarheid. En de Leidse waarheid is niet altijd Robijntje fris. Een groep bestaat doorgaans uit 12 personen. Zo is er volop aandacht voor iedereen. Vanaf 12 jaar kan je al deelnemen. Mijn advies? Doen. Ik heb me zeer vermaakt. En de sfeer zit er goed in. Ben Ruwgans is een karakter en een storyteller pur sang. Tijdens de wandeling van ongeveer 1,5 uur kom je langs de mooiste (en verhaalrijke) plekjes. In het avondlicht lijkt alles anders. Op weg naar huis spotten we een gestalte in een steeg. Het bleek een overdekte scooter te zijn. Het is duidelijk: je fantasie slaat op hol en dan heb je wat mij betreft het doel bereikt.

Gastvrijheid: gids Ben Ruwgans (de naam wordt verklaard tijdens de tocht) is een gastvrije, doch spooky dude.
Locatie: het centrum van Leiden, wat wil je nog meer?
Wanneer: het seizoen loopt tot eind maart 2022. Veel edities zijn al uitverkocht, maar iedere maand wordt er nieuwe data live gezet.
Houd de website daarom goed in de gaten!
Prijs: €15,- per persoon

Score 5/5: ️️️️️ (een zeldzame score)
Webadres: Spooktocht in Leiden

 

 

Geschreven door: Laila

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.