fbpx

️ De Leidse Sleutels – ‘t Wapen van Leiden

‘t Wapen van Leiden is nog niet heel lang open, al zou je dat niet zeggen op zonnige dagen. De terrasboot op de Rijn is namelijk flink gevuld wanneer ik op een woensdagmiddag binnenloop. Ik maak alvast kennis met de gastheer (tevens chef) en zijn dochter. Beiden zeer vriendelijk, maar het is druk. Ik beloof in de avond terug te komen voor een hapje en review. Dat bleek een prima beslissing.

    

De brasserie is geopend op woensdag t/m zondag, vanaf 10:00. Je kunt er terecht voor een lunch (het broodje bal is in trek), een uitgebreid diner of gewoon een lekker kopje koffie. Voor ieder wat wils. We worden warm ontvangen en dit zet de toon voor de avond. Want gastvrijheid, dat snappen ze hier wel. De echtgenote van de chef is een storyteller pur sang. Uitgebreid vertelt ze ons over de tijd en moeite die zij heeft gestoken in het interieur van het restaurant. Een hobby van haar: inrichten. Het thema? Sleutels. Leidse sleutels, welteverstaan. Onze gastvrouw is er dol op en we zien ze werkelijk overal terug. Needless to say: we voelen ons direct thuis.

   

Als voorgerecht bestel ik de gemarineerde zalm. Een boterzacht en vers visje prijkt op mijn bord. Less is more is van toepassing. Gelukkig. De vis smaakt namelijk goed en heeft weinig opsmuk nodig. We blijven vissen, want voor het hoofdgerecht kies ik de vis van de dag. Kabeljauw met een knapperig korstje, groente en aardappelpuree. Een wit wijntje als compagnon. Er had meer groente bij gemogen, maar de vis is heerlijk en het is fijn eens niet de tegenwoordig-haast-standaard frietjes ernaast te zien liggen. Het dessert (op dit punt zit ik eigenlijk al vol) is de huisgemaakte Tiramisu. Mascarpone, amaretto en lange vingers. Tiramisu is een van mijn favoriete desserts. Sterker nog, in Italië test ik ‘m graag zoveel mogelijk. Maar te veel likeur kan het voor mij verpesten. Gelukkig is dat hier niet het geval. Al barst ik haast uit mijn panty, ik lik het glas nog net niet leeg…

   

Echter, het is het enthousiasme bij ‘t Wapen van Leiden waardoor je zeer waarschijnlijk nog eens reserveert. Dit zijn mensen met een klanten-hart. De bediening is vrolijk, geïnteresseerd en behulpzaam. Dat zie je niet alleen: je voelt het. De knusse sfeer, verse hap en gastvrijheid maken dat ik zeker nog eens terugkom. Tel daar de schappelijke prijzen bij op en Leiden heeft er een noemenswaardige brasserie bij.

Gastvrijheid: een 10. Welverdiend.
Locatie: midden in ons historische centrum, aan de Nieuwe Rijn. Het is groter dan je aan de buitenkant zou vermoeden. Geniet op warme dagen van de aanwezige terrasboot.
Sfeer: warm, gezellig en Leids. Ben je je sleutels kwijt? Dan vind je ze hier wellicht terug.
Smaak: de eenvoud siert. Verse en eerlijke gerechten: smaakvol en ‘zonder poespas’.
Prijs: Voor nog geen €19,- geniet je al van een hoofdgerecht. Tel er zo’n €8,50 bij voor een dessert.

Score 4/5: ️️️️
Adres: Nieuwe Rijn 42A, Leiden
Instagram: @hetwapenvanleiden
Website: HetwapenvanLeiden.nl

Psst. Zoek je een leuke job in de horeca? ‘t Wapen van Leiden heeft behoefte aan toppers (jong en oud) voor zowel in de keuken als bediening. Loop even binnen.

Geschreven door: Laila

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.