fbpx

Feature – 3 oktober jûh!

De echte ‘Leienaar’ kijkt er al maanden naar uit: 3 oktober, het Leidens Ontzet. Maar hoe zit het ook alweer? Iets met Spanjaarden, zeerovers… haring?

#Throwback
Tijdens de eerste fase van de Tachtigjarige Oorlog (de Nederlandse Opstand), werd Leiden van 30 oktober 1573 tot 3 oktober 1574 belegerd door de Spaanse troepen onder leiding van Francisco de Valdés, met een onderbreking in de lente van 1574 (we noemen deze periode ook ‘het beleg van Leiden’). Leiden stond namelijk niet langer aan de kant van de Spaanse koning Filips II, maar koos voor Willem van Oranje. In antwoord trok de beruchte Spaanse Hertog van Alva naar onze stad. Deze eerste fase van het beleg kwam Leiden goed door en er was voldoende eten op voorraad. Eind mei 1574 keerden de Spanjaarden echter in groten getale terug. Dit tweede beleg was killing. Letterlijk. Door de hongersnood en de pest legden van de 18.000 inwoners naar schatting 6.000 het loodje. Na lang overleg besloten de Staten van Holland, op aandringen van Willem van Oranje, om een groot deel van ons land onder water te zetten. Alleen zo kon de stad gered worden. Een complexe operatie. Na het doorsteken van de dijken trokken gewapende geuzen en huurlingen door het water richting onze omsingelde stad. Met succes. In de nacht van 2 op 3 oktober verliet het Spaanse leger Leiden. De dag erop voeren de geuzen op bootjes de stad binnen en deelden haring en wit brood uit aan de hongerige bewoners. Sinds 1886 organiseert de 3 October Vereeniging het ‘Feest der Feesten’ en herdenken we jaarlijks het ontzet.

3 oktober Leiden

Mogen we weer?
Goed nieuws: ja, we mogen het vieren. De taptoe kan dankzij de onlangs aangekondigde versoepelingen zoals vanouds doorgaan. De deelnemers van de Leidse verenigingen zullen op zaterdag 2 oktober verzamelen op de Kaasmarkt. Daarna volgt de traditionele ronde door de stad. Er zal een feestelijke lichtparade zijn. Andere hoogtepunten zijn de kransleggingen bij het Van der Werfmonument en het monument ter nagedachtenis aan het beleg en ontzet van Leiden bij het Plantsoen.

En de kermis?
Yes! De kermis is toegankelijk zonder hekken en/of coronatoegangsbewijs! Op 2 oktober vanaf 13.30 uur kan je de kermis bezoeken en er zijn foodtrucks. Dit jaar is er geen kermis op het Schuttersveld, maar wel op het Stationsplein, de Stationsweg, de Lammermarkt, de Nieuwe Beestenmarkt, de Beestenmarkt en de Langegracht. Ook de Nostalgische kermis op het Pieterskerkplein is vrij toegankelijk.

What else?
Misschien goed om te weten dat de optocht is geschrapt. Dat geldt ook voor muziekpodia en het vuurwerk. Als de plannen door kunnen gaan, zullen optredens met versterkte muziek plaatsvinden op rondvarende boten in de grachten en singels. Het is tijdens de viering verboden om eigen drank bij je te hebben. Daarmee gaat de wens van de horeca in vervulling, die op deze manier meer drank hoopt te verkopen. Het verbod op eigen drank geldt van 2 oktober 16.00 uur tot en met 5 oktober 06.00 uur. Het gaat om het gebied binnen de singels en rondom het centraal station. De binnenstad wordt alleen afgesloten voor nieuwe bezoekers als het te druk wordt. Dit jaar valt 3 oktober op een zondag, dus het Leidens Ontzet duurt een dag langer.

Meer weten?
Volg 3october.nl op instagram en bekijk hier alvast het programma.

 

 

Geschreven door: Laila

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.