28 feb Feature – Bioscopen Leiden: Govert de Kok
Het is een prachtige dag als ik mijn stappen zet richting het oudste theater van Leiden. De zon is niet langer verlegen en heeft de storm van de dagen ervoor verjaagd. Vandaag is een dag bij uitstek om het Trianon te bezoeken. Het coronatoegangsbewijs hoeven we niet meer te laten zien in onder andere musea, horecagelegenheden én ja, bioscopen. De pre-Corona (ik typte haast prehistorisch maar wat scheelt het?) openingstijden zijn weer van toepassing en de verplichte afstand van anderhalve meter is komen te vervallen. Goed nieuws voor Bioscopen Leiden.
Sinds het overlijden van voormalig directeur Jan Boer in 2014, valt de leiding van Bioscopen Leiden onder zijn zoon Gideon Boer. Samen met mededirecteuren Govert de Kok en Jørgen van der Krogt voorziet hij ons al jaren van vers filmvoer. Met Govert praat ik vandaag over film in Leiden.
Govert, wie ben je en hoe kwam je terecht bij Bioscopen Leiden?
Ik ben Govert de Kok, financieel-commercieel directeur en mede-eigenaar samen met mijn compagnon en beste vriend in het leven, Gideon. Via hem ben ik er ingerold. Ik werkte hier vroeger als vrijwilliger. Op zaterdagen stond ik steevast achter de bar. Ik heb erna een poosje in het bedrijfsleven gewerkt. In 2010 belde Gideon mij op: het was tijd om terug te komen op het nest. Zijn vader zou met pensioen gaan, helaas kwam hij vroegtijdig te overlijden. Maar we hebben het plan doorgezet om samen de leiding over te nemen. En dat doen we nog steeds met veel plezier.
Op de foto: de foyer en het oude trappenhuis, Trianon
Ik liep hier zonet binnen zonder mondmasker, want vanaf vandaag staan de maatregelen in de vriezer. Hoe voelt dat voor jullie?
Geweldig. Het was een rare tijd, voor iedereen. Maar wij zijn niet het grootste slachtoffer, echt niet. Ik ben ongelooflijk dankbaar ben voor de financiële steun die we van de overheid hebben gehad. Dat hoor je niet vaak en daarom blijf ik het roepen. We hebben niemand hoeven ontslaan. En dat is fantastisch. Mensen werken lang bij ons en we zijn hartstikke trots op het team. Vanaf vandaag mogen we iedereen weer verwelkomen en ik zeg je eerlijk, dat is fijn. We hebben mensen moeten wegsturen en dat was moeilijk. We willen er zijn voor iedereen. Ik denk dat veel mensen gemeenschappelijke beleving het meest hebben gemist, dat geldt niet alleen voor de bioscopen. Denk aan het bezoeken van exposities, concerten… samen eten, samen dansen. We zijn gezelschapsdieren.
Is Netflix een concurrent?
Nee, we bestaan goed naast elkaar. Veel mensen denken dat het bij een bioscoopbezoek gaat om de techniek, het praktische gedeelte. De bioscopen zouden het van thuis winnen enkel omdat het scherm zo groot is en het geluid fantastisch klinkt. Dat is van waarde, maar daar draait het niet alleen om. Het is vooral het samenzijn: met gelijkgestemden in één ruimte een film beleven. We bieden een ervaring. Vergelijk het met een wedstrijd in een voetbalstadion. Waarom zou je daar in de kou gaan zitten? Thuis zie je het beter. Simpel. Omdat je het met elkaar wil ervaren. En dat geldt ook voor storytelling. Er werden vroeger – en dan bedoel ik héél vroeger – al verhalen rondom een vuur verteld. Die collectieve beleving in het donker blijft speciaal.
Kun je iets kwijt over de plannen voor het nieuwe Kijkhuis en bioscoop De Geus? Had er niet al iets klaar moeten zijn nu?
Mijn investeerder zegt altijd: als plannen langer duren, dan worden ze daar zelden slechter van. En dat is ook hier het geval. We doen het liever in één keer goed, zelfs als dat betekent dat het langer duurt. We denken dit jaar te kunnen starten met de bouw. In 2025 hopen we concreet iets te kunnen laten zien. We werken met diverse partners. En dat zijn stuk voor stuk betrokken mensen. De Geus komt op de plek tegenover Leiden Centraal. Acht grote zalen, comfortabele stoelen en horeca. We denken aan een skybar. Het grootste filmdoek zal zo’n 140 vierkante meter groot zijn. Het Kijkhuis krijgt een heel nieuw pand aan de Lammermarkt, met vijf zalen. Er komt een loopbrug van drie kleinere zalen (45-100 stoelen) naar het restaurant. Film en debat kan daar prima plaatsvinden. Evenementen als de Sneak en Expat Cinema zullen er een plekje krijgen. En er is ruimte voor leuke initiatieven zoals exposities.
Blijven Trianon en Lido?
Zeker! Juist omdat wij het in eigen beheer houden, zorgen we ervoor dat de bioscopen elkaar complimenteren. We zullen daarom ook kijken naar de sfeer van de panden en deze linken aan het publiek en een passende programmering. Voor Trianon sluit ik een Gatsby-achtige lounge niet uit. Met van die chique stoelen.
We zijn benieuwd! De lente en zomer staan voor de deur. Vroeger keek ik rond deze tijd uit naar de komende blockbusters. Ligt het aan mij, of is de release tegenwoordig meer verspreid? En zijn er titels die we alvast moeten noteren?
Klopt! De zomer was altijd dé periode voor de Hollywood blockbusters. Het is nu iets minder afgebakend, maar er komen zeker weer grote titels aan. Volgende week draait The Batman natuurlijk. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is vanaf 6 april te zien. Op 26 mei is daar eindelijk Top Gun: Maverick met Tom Cruise. Op 23 juni komt de film Elvis uit. Die zal het goed doen, want van heel filmkijkend Nederland is Leiden de stad waar muziekfilms het beste scoren. En een stukje verder weg, maar noemenswaardig: op 16 december verschijnt Avatar 2.
We vroegen onze volgers of zij wat vragen voor je hebben. Ik stel je er drie. Martijn vraagt: welke film heb je het vaakst gezien?
Snatch en Braveheart. Gideon en ik kunnen beide films citeren.
Een vraag van Jerney: bekijk je zelf alle films die jullie draaien?
Nee, daar heb ik de tijd niet voor. Er komen soms tien films uit per week, dat is niet te doen.
Milou vraagt: Wie is The Worst Person in the World?
Nu? Putin. Duidelijk.
Bekijk hier het gehele filmaanbod van Bioscopen Leiden en volgt het Instagram account voor de laatste nieuwtjes.
Geschreven door: Laila
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.