fbpx

️ De Leidse Sleutels – Bar Olaf

Met een vriendin mag ik vanavond cocktails proeven tijdens een Bar Olaf tasting. Eigenaar Olaf Kluivers opende zo’n vier maanden geleden zijn droombar op de plek waar voorheen jarenlang restaurant De Hooykist schotels serveerde.

    

Het terras buiten is uitnodigend en kleurrijk. Eenmaal binnen is de sfeer gezellig. Het interieur is warm en de combinatie van bar en restaurant werkt hier bijzonder goed. Het is een doordeweekse avond en een aantal mensen zit aan tafel met drankjes of een maaltijd. Want er staan niet alleen cocktails op het menu. Bij Bar Olaf kun je terecht voor barfood zoals frietjes, salade, kippenvleugels, loaded potatoes en falafel. Ook kun je er biertjes, wijn en fris drinken. Maar wij komen maar voor één ding.

   

Zo wil ik mijn koffie altijd wel drinken
Olaf staat achter de bar en heet ons welkom. Hij vraagt netjes of we onze contails virgin of eh, ‘ervaren’ drinken. Mijn gezelschap heeft een nieuwe baan en dat mag gevierd worden. We kiezen voor alcohol. En aangezien het een tasting betreft, laten we ons verrassen. De volgende vraag is of we koffie lusten. Een ‘ja’ in koor en daar komen de verhalen. Want Olaf weet veel – héél veel – over zijn drankjes. De oorsprong, de betekenis achter de naam, maar ook hoe je de cocktails zelf thuis kunt bereiden; alles komt aan bod. En dat is tof. Zo leer ik alles over de Espresso Martini, waar -surpriiiise – helemaal geen martini in zit. Olaf vertelt dat de cocktail in de jaren negentig uitgroeide tot een klassieker, maar in 1983 al spontaan werd bedacht door Engelse barman Dick Bradsell. Ik bespaar je de spoilers, maar laten we het houden op iets met een model op een nogal brakke morning after. De glazen worden door Olaf vooraf met ijs gekoeld en na het schenken van de mix worden de Espresso Martini’s voorzien van een laagje vers geschrapte chocolade. De smaak is fantastisch. I kid you not. Zo wil ik mijn koffie altijd wel drinken.

    

Goeie Mie, daar is ze weer
Hierna worden voor ons nog twee cocktails geschud, beide drankjes met de uit Leiden afkomstige Goeie Mie Gin als basis. Herken je de fles? Misschien is dat omdat je trouw al onze sleutelrubrieken leest en ik eerder over de Meet Mie & Proeverij schreef. En laat onze Mie nu nu ook in de feature van de maand worden genoemd. It’s a small world. Op de kaart vind je ‘m terug als Goeie Mie (Leids Juh) G&T. Olaf schenkt ons een wat zurige en zoete variant in. De sour mix gaat naar mijn gezelschap en ik houd het bij zoet. Ik drink niet wekelijks dus zo vlak na de Espresso Martini voel ik ‘m rapido dalen. Prettig is daarom dat je bij Bar Olaf standaard een flink glas water bij je cocktail ontvangt. Gratis. Deze wordt ook nog eens kosteloos bijgevuld. Kijk, dat is een stukje service waar ik blij van word.

Bar Olaf heeft er twee klanten bij
We hebben een heerlijke avond. Olaf vertelt met zoveel passie, dat werkt aanstekelijk. Een aantal dingen zijn me bijgebleven. Allereerst de tips. Laten we eerlijk zijn, het kan thuis ook leuk zijn om eens een cocktail te serveren. We hebben geleerd wat je kunt gebruiken bij het gebrek aan een cocktail shaker en heb je er wel een, dan vertelt Olaf waar je zoals op moet letten. Hoe zet je bijvoorbeeld de delen van de beker vast en schud je zonder je schouders te pijnigen? Verder is het enthousiasme van het personeel voelbaar en dat vind ik belangrijk. Ik schreef al eens eerder: het personeel kan een review maken of breken. En als laatste, de kwaliteit van de cocktails. Het zijn nooit de goedkoopste dranken op een kaart, dat weet iedereen. Maar een cocktail is om van te sippen. En daar mag je lang over doen. De smaak is oprecht heerlijk en het is duidelijk dat Olaf kent wat hij schenkt. Bij vertrek beloven we beiden terug te keren met vrienden. Immers, sharing is caring. En dat laatste is ook in groepjes mogelijk. Je kunt namelijk terecht voor verschillende workshops en tastings. En lust je iets niet of heb je een specifiek idee in gedachten? No worries. Jouw wensen staan voorop.

Gastvrijheid: we voelen ons welkom en zitten comfy aan de bar.
Locatie: Hooigracht 49, voorheen De Hooykist.
Sfeer: knus. Het is er niet te groot of te klein. De akoestiek is fijn en de wc’s zijn schoon.
Smaak: goed! Verwacht hier geen mierzoete of waterige troep. Ik begreep dat de virgin cocktails ook in trek zijn, die wil ik nog eens testen.
Prijs: de prijzen variëren tussen €9,- en €14,50 dus reken op een gemiddelde van €12,- voor een flinke cocktail.

Score 4/5:
️️️️️️️️️️️️️️️

Adres: Hooigracht 49
Instagram: @barolaf.leiden
Website: Bar Olaf

Geschreven door: Laila

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.