fbpx
  • Het is spekglad en koud buiten, wanneer ik arriveer bij Leidse Koek aan de Blauwpoortshaven. Maar de roze explosie en de geur van verse koeken heeft een instant verwarmend effect. De vrolijke medewerkers – niet te missen in roze pak – sch

  • Met een vriendin mag ik vanavond cocktails proeven tijdens een Bar Olaf tasting. Eigenaar Olaf Kluivers opende zo’n vier maanden geleden zijn droombar op de plek waar voorheen jarenlang restaurant De Hooykist schotels serveerde.      Het terras

  • Het is vandaag Halloween. We kennen het vooral uit Amerikaanse films, maar ook in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Canada wordt deze dag flink gevierd. In Nederland lijkt Halloween jaarlijks populairder te worden. Veel lagere scholen plannen tegen

  • De organisatie van Nacht van Ontdekkingen kijkt – ondanks het slechte weer (lees: veel plensbuien) – terug op een mooie editie. Het heeft even geduurd voor het festival kon plaatsvinden. Na twee jaar corona bleek het ontdekken van nieuwigheden zeer g

  • Eerder schreven we al over de oorsprong van de viering, dus laten we dat skippen en meteen het programma bekendmaken. De viering wordt dit jaar (en waarschijnlijk voortaan) meer verdeeld door de stad, om lokale drukte (denk aan de Nieuwe Rijn) een be

  • Wanneer ik restaurant Vooraf en Toe aan de Botermarkt binnenstap, valt het me op hoe licht het is, dat was ooit anders. Een vers interieur, een nieuwe keuken én een andere eigenaar. Een plek waar je de hele dag kunt eten en drinken. Nu ook...

  • Regenachtig en een tikkie fris. Maar dat mocht de pret niet drukken. De Leidse Museumnacht, dit keer weer in haar bekende fysieke vorm, was een succes. Dertien musea openden hun deuren en gaven bezoekers de unieke kans om hun locatie in een geheel an

  •   Op 1 september vorig jaar stapte Irene Pronk in haar nieuwe rol als directeur van de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal. Ze nam hierbij het stokje over van Nanette Ris, midden in de pandemie. We zijn nu een poosje verder. Reden om eens langs

  • Oef, wat is het genieten. De zon op je toet, Leids gebrabbel om je heen. En dan na de verplichte HEMA en Etos bezoekjes nog héél even spontaan je billen parkeren op een terras. Aapjes kijken. Ja, klinkt goed. Maar de afgelopen twee keren moest ik...

  • Freshly Chopped is komen overwaaien uit Ierland. En daar maakte ik al even kennis met ze, begin 2020. Inmiddels is de formule in verschillende landen actief. Toen ik hoorde van een vestiging in Leiden, was ik heel benieuwd of ik dezelfde kwaliteit mo

  • ‘t Wapen van Leiden is nog niet heel lang open, al zou je dat niet zeggen op zonnige dagen. De terrasboot op de Rijn is namelijk flink gevuld wanneer ik op een woensdagmiddag binnenloop. Ik maak alvast kennis met de gastheer (tevens chef) en zi

  • Het is een prachtige dag als ik mijn stappen zet richting het oudste theater van Leiden. De zon is niet langer verlegen en heeft de storm van de dagen ervoor verjaagd. Vandaag is een dag bij uitstek om het Trianon te bezoeken. Het coronatoegangsbewij

  • Het Rijksmuseum van Oudheden nodigde ons uit om hun nieuwe tentoonstelling te komen bekijken. In God op Aarde: Keizer Domitianus leren we meer over het leven van een uitzonderlijk persoon. De tentoonstelling opende al eerder, maar moest na twee dagen

  • Maria Catharina Swanenburg (1839-1915), staat bekend als Goeie Mie, de grootste seriemoordenares uit de Nederlandse geschiedenis. Tussen circa 1864 en 1883 vermoordde ze tientallen familieleden en buurtgenoten met arsenicum. Pas in december 1883 kwam

  • ECC Leiden, weleens van gehoord? Bij mij ging er er een belletje rinkelen toen Marco, de Project Design & Development manager, ons uitnodigde om een kijkje te komen nemen. ECC Leiden staat daar waar zich ooit het Holiday Inn bevond en heeft een g

  • Precies één dag voor de laatste persconferentie was ik te gast bij Vinteage. Wat een geluk. Vinteage bevindt zich aan de Breestraat en biedt een combinatie van zoete en hartige lekkernijen, geïnspireerd op het gevoel en de presentatie van desserts. I